Warsztaty kulinarne to fajny sposób na spędzenie czasu z dzieckiem. To możliwość wyrobienia w maluchu nawyku gotowania, czyli tego, żeby później w przyszłości jak dorośnie był wsparciem dla swojej rodziny. Równie dobrze może to przerodzić się w pasję, a nawet zawód – dobry szef kuchni jest zawsze w cenie!
Gotowanie uczy również odpowiedzialności i troski o rodzinę – są to pozytywne wartości, które kształtują i rozwijają dobre cechy osobowości dziecka.
Taka forma spędzania czasu ma dodatkowy walor, ponieważ nie jest to tylko zabawa, jak np. w piaskownicy, kiedy rodzic siedzi na ławce i przygląda się dziecku – oczywiście piaskownica też jest super, bo dziecko socjalizuje się z innymi – ale podczas warsztatów przebywa ono w towarzystwie innych dzieci plus uczy się wielu przydatnych i praktycznych rzeczy oraz zachowań.
Jeżeli chcecie upiec tartę, to podajemy przepis na tartę słodką i tartę z beszamelem:
TARTA
- 250g mąka
- 150g masło
- 1 żółtko
Do tarty słodkiej 25g cukru, a do tarty słonej szczypta soli.
TARTA Z BESZAMELEM
- Warzywa do wyboru
- Sos beszamelowy: 75g masła, 50g mąki, 100ml mleka, 1 camerbert (125g)
TARTA SŁODKA
- Owoce do wyboru
- Beza : 4 białka, 250g cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
autor: Kasia